Steve Jobs en zijn ‘biertest’ sollicitatie

Het kan soms aanvoelen als routine die sollicitatiegesprekken, waarbij sollicitanten ingestudeerde antwoorden geven. Steve Jobs, een van de oprichters van Apple, kwam met een opvallende aanpak. Tijdens een sollicitatiegesprek hanteerde hij een ‘biertest’. Jobs stelde zichzelf de vraag:

“Zou ik met deze kandidaat genieten van een informeel gesprek, bijvoorbeeld onder het genot van een biertje?” 

Zijn doel van deze vraag? Gepolijste antwoorden vermijden. Steve Jobs wilde echte, authentieke gesprekken voeren en de persoon achter het cv leren kennen. Hij ontmoette zijn sollicitanten vaak in een informele setting en stelde verrassende vragen. Hij wilde vooral toewerken naar een informeel en ongedwongen gesprek, in plaats van naar het exacte antwoord.

Wat kan Shokunin Recruitment hiervan leren? De methode van Steve Jobs benadrukt het belang van authentieke gesprekken tijdens het sollicitatieproces. De culturele en persoonlijke fit is net zo belangrijk als de vaardigheden. Shokunin Recruitment nodigt daarom sollicitanten altijd uit om deel te nemen aan een borrel tijdens het tweede sollicitatiegesprek. Zo hopen wij de ware persoon achter de sollicitant te ontdekken.

Wil je meer weten? Bekijk het YouTube-video. En wil jij meer van dit soort tips? Bekijk dan ons YouTube kanaal