Hoe ga jij om met vragen over lopende sollicitaties bij andere bedrijven?

Het sollicitatieproces voor een nieuwe baan staat gelijk aan talloze vragen en strategieën om een goede indruk achter te laten. Een vraag die gesteld kan worden tijdens zo’n gesprek is:

“Heb je sollicitaties lopen bij andere bedrijven?”

Dat deze vraag een dilemma kan opleveren, begrijpen wij. Werkgevers stellen vaak deze vraag om inzicht te krijgen in hoeverre jij serieus op zoek bent naar een nieuwe baan. Volgens Shokunin kun je deze vraag op twee manieren beantwoorden:

 

Optie 1:

Heb je geen lopende sollicitaties bij andere bedrijven? Dan kun je antwoorden dat je net bent begonnen met zoeken naar een nieuwe baan en dat je je voornamelijk aan het oriënteren bent. Je geeft hiermee aan dat je nog in een verkennende fase zit en openstaat voor verschillende mogelijkheden.

 

Optie 2:

Heb je sollicitaties lopen bij andere bedrijven? Dan kun je eerlijk aangeven dat je sollicitaties hebt bij andere bedrijven. Wel kun je benadrukken dat je het gesprek bij dit specifieke bedrijf bijzonder interessant vindt en dat je denkt dat de aangeboden rol uitstekend past bij je carrièredoelen.

Ongeacht welke optie belangrijk is voor jou, vinden wij eerlijkheid heel belangrijk bij het beantwoorden van deze vraag. Eerlijkheid toont transparantie en respect voor de werkgever. Aan de andere kant is het ook een kans om te laten zien dat je serieus bent over je carrière en waarom jij gelooft dat deze baan de juiste keuze is voor jou.

Wil je meer weten? Bekijk onze YouTube-video. En wil jij meer van dit soort tips? Bekijk dan ons YouTube kanaal