Sollicitatie TipsDe unieke sollicitatiemethode van Steve Jobs!

De unieke sollicitatiemethode van Steve Jobs!

Sollicitatiegesprekken kunnen soms voelen als routine, met sollicitanten die ingestudeerde antwoorden geven. Steve Jobs, een van de oprichters van Apple, had een ongewone aanpak tijdens zo’n gesprek. Hij hanteerde wat hij zelf de ‘biertest’ noemde. Steve Jobs stelde zichzelf altijd de vraag:

“Zou ik met deze kandidaat genieten van een formeel gesprek, bijvoorbeeld onder het genot van een biertje?” 

Zijn doel met deze vraag was om gepolijste antwoorden te voorkomen. Hij verlangde naar echte, authentieke gesprekken. Door sollicitanten in een informele setting te ontmoeten, hoopte hij de persoon achter het cv te leren kennen. Daarom stelde hij ook vaak verrassende vragen, zoals: “Wat heb jij deze zomer gedaan?” Hierbij was hij vooral geïnteresseerd in het aangaan van een formeel en ongeforceerd gesprek, in plaats van het exacte antwoord. 

 

Wat kunnen wij, als Shokunin Recruitment, hiervan leren? De methode van Steve Jobs benadrukt het belang van echte gesprekken tijdens het sollicitatieproces. Het gaat niet alleen om vaardigheden, maar ook om de persoonlijkheid en culturele fit. Daarom nodigen wij ook altijd sollicitanten uit om deel te nemen aan een borrel tijdens het tweede sollicitatiegesprek, om zo jou de ware persoon achter de sollicitant te ontdekken.

 

Meer weten? Kijk het YouTube video.

Drag View